چهل حدیث در باره شیطان
١ـ «پیامبر گرامی اسلام صلیالله علیه و آله و سلم»:
تو شیطان را دشمن خود بدار. خدای متعال میفرماید «همانا شیطان دشمن شما است شما هم او را دشمن بدارید». (بحار، ج ٧٧، ص ١٠٥)
٢ـ «امام جعفر صادق (علیه السلام)»:
اگر شیطان دشمن (قسمخوردة تو) است پس این همه غفلت و بیخبری چرا؟! (بحار، ج ٧٣، ص ١٥٧)
٣ـ «مولی امیر المؤمنین (علیه السلام)»:
شما از کیفر ابلیس که خدا را شش هزار سال عبادت کرده بود عبرت بگیرید چگونه خداوند آن همه عمل دراز مدت او را در اثر یک اندک زمانی تکبر و خود خواهی به کلی نابود ساخت! (نهجالبلاغه، خطبة ١٩٢«معروف به قاصعه»)
٤ـ «امام موسی کاظم (علیه السلام)»:
اول کسی که در آسمان ملحد و کافر شد ابلیس لعین بود، تکبّر کرد و بر آدم علیه السلام برگزیدة خدا فخرفروشی نمود. (تحفالعقول، ص ٤٢٩)
٥ـ «پیامبر گرامی اسلام صلیالله علیه و آله و سلم»:
شیطان، همانند گردش خون در تن آدمی جریان دارد! (شهابالاخبار، ص ٣٥٩)
٦ـ «مولی امیر المؤمنین (علیه السلام)»:
هر گاه که شیطان یکی از شما را وسوسه کرد از شر آن به خدا پناه ببرید و بگویید «اَعوذُ بالله منَالشیطانِ الرجیم آمنتُ بِاللهِ و بِرسولهِ صلیالله علیه و آله مُخلِصاً لَهُ الدّین». (خصال، ج ٢، ص ٦٣)
٧ـ «امام محمد باقر (علیه السلام)»:
برحذر باش و با خوف جدَّی و صادقانه، خودت را از ابلیس محافظت کن. (تحفالعقول، ص ٢٩٣)
٨ـ «امام جعفر صادق (علیه السلام)»:
شیطان ابلیس، قلب (غافل) آدمی را با پوزة خود قبضه میکند، همین که خدا را یاد کُند آن را رها کرده عقب گرد میکند و پنهان میشود و لذا به نام «خنّاس» (پنهانکار) مُلقّب گردید. (بحار، ج ٦٣، ص ٩٧)
٩ـ «امام محمد باقر (علیه السلام)»:
هر قلبی دو گوش دارد: بر یکی فرشتة هدایت و بر دیگری شیطان ضلالت جای دارد. شیطان دستور به معصیت میدهد و فرشته او را از آن برحذر میدارد. (بحار، ج ٦٣، ص ٢٠٥)
١٠ـ «مولی امیر المؤمنین (علیه السلام)»:
برای شیطان در کار خودت سهمی قرار مده! و بر جان و روانت راهی نشان نده. (فهرست غرر، ص ١٧٥)
١١ـ «پیامبر گرامی اسلام صلیالله علیه و آله و سلم»:
این سه دسته از اغوای شیطان در امانند: کسانی که همواره در ذکر و به یاد خدا هستند، کسانی که از ترس خدا گریه میکنند و کسانی که در سحرها (در نماز شب) از گناهان استغفار مینمایند. (جامع احادیثالشیعه، ج ١٤، ص ٣٧٥)
١٢ـ «امام محمد باقر (علیه السلام)»:
هر کس تصمیم گرفت کار خیری انجام دهد در آن عجله و شتاب کند زیرا هر عمل خیری که در آن تأخیر افتد (و فرصت از دست برود) در آنجا گمراهی و اغوای شیطان بوده است. (وسائل، ج ١، ص ٨٦)
١٣ـ «امام جعفر صادق (علیه السلام)»:
شیطان همواره به لشکریانش دستور میدهد: میان آدمیان حسد و ظلم را رواج دهید که این دو (گناه عظیم) در نزد خدا با شرک برابری مینمایند! (بحار، ج ٦٣، ص ٢٦٠)
١٤ـ «پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم»:
اگر بنیآدم گرفتار إغوا و وسوسههای شیطانی نبودند ملکوت و عظمت آسمانها را با چشم دل مشاهده میکردند. (بحار، ج ٧٠، ص ٥٩)
١٥ـ «امام جعفر صادق (علیه السلام)»:
شیطان ملعون میگوید: من اگر این سه خصلت را در آدمیزاد محکم و استوار کردم دیگر برایم مهم نیست اعمال دیگرش چه باشد چون مسلّماً قبول نخواهد شد!: وقتی عمل خوب خود را بزرگ ببیند، و زمانی که گناهانش را فراموش کند و هنگامی که گرفتار عَجب و خودپسندی گردد. (خصال، ج ١، ص ٥٥)
١٦ـ «امام جعفر صادق (علیه السلام)»:
مردم وقتی شتابان و با سرعت به گناه آلوده میشوند در شمار لشکر سواره نظام ابلیس هستند! و زمانی که آهسته و به کندی مرتکب گناهان میشوند در عداد پیاده نظامش خواهند بود! (ثوابالاعمال/ص٥٧٦)
١٧ـ «امام جعفر صادق (علیه السلام)»:
برای ابلیس، سپاهی نیرومندتر از این دو تا نیست: یکی زنان و دیگر حالت خشم و غضب! (بحار، ج ٧٥، ص ٢٤٦)
١٨ـ «پیامبر گرامی اسلام صلیالله علیه و آله و سلم»:
شیطان بر دو قسم است: شیطان جنّی که با ذکر «لا حَولَ وَ لا قوَّة إلّا بِاللّه العَلی العَظیم» طرد میشود و شیطان اِنسی (آدمی) که با صلوات بر محمد و آل محمد علیهم السلام از انسان رانده میگردد. (مستدرک، ج ٥، ص ٣٤٢)
١٩ـ «امام محمد باقر (علیه السلام)»:
ابلیس به نوح پیغمبر علیه السلام عرض کرد در این سه جا به یاد من باش! زمانی که غضبناک شدی و هنگامی که خواستی میان دو نفر قضاوت کنی و در وقتی که با زن نامحرمی در جای خلوتی به سر بردی. (خصال، ج ١، ص ١٣٢)
٢٠ـ «پیامبر گرامی اسلام صلیالله علیه و آله و سلم»:
روزة (انسان) روی شیطان را سیاه میکند، صدقه کمرش را میشکند، دوستی برای خدا و همکاری در کار خیر نسل او را تباه میسازد و استغفار کردن رگ حیاتش را قطع مینماید. (سفینه، ج ١، ص ٧٠٠)
٢١ـ «امام محمد باقر (علیه السلام)»:
ابلیس آن دشمن خدا، در تمام حیات خود چهار نالة جانکاهی کرد: روزی که ملعون و مطرود خدا شد، و روزی که به زمین فرود آمد و روزی که نبی اکرم صلیالله علیه و آله به رسالت مبعوث گردید و دیگر روز عید غدیر. (روزی که مولی امیر المؤمنین علیه السلام به خلافت منصوب گردید) (بحار، ج ٦٣، ص ٢٤١)
٢٢ـ «امام جعفر صادق (علیه السلام)»:
هر مؤمنی که به برادر مؤمن خود محبت و احسانی کند او دقیقاً در همانجا صورت شیطان را خراشیده و دلش را مجروح نموده است. (بحار، ج ٧٤، ص ٣٠١)
٢٣ـ «امام جعفر صادق (علیه السلام)»:
مردن هیچ یک از مؤمنین به اندازة مردن یک عالم فقیه نزد ابلیس محبوب و گرامیتر نیست. (بحار، ج ٦٣، ص ٢٢١)
٢٤ـ «امام محمد باقر (علیه السلام)»:
به خدا سوگند مردن یک عالم برای ابلیس از مردن هفتاد عابد محبوبتر و گرامیتر است! (احقاقالحق، ج ١٢، ص ١٩٣)
٢٥ـ «مولی امیر المؤمنین (علیه السلام)»:
زمانی که انسان به نماز میایستد ابلیس با مشاهدة آن همه رحمت الهی که نمازگزار را فرا میگیرد با دیدة رشک و حسادت او را نظاره میکند. (خصال، ج ٢، ص ١٦٧)
٢٦ـ «مولی امیر المؤمنین (علیه السلام)»:
عملی برای ابلیس دردناکتر از آن نیست که آدمی را در حال سجود ببیند، او که مأمور به سجده شد اِبا و عصیان کرد اما این مأمور به سجده شد اطاعت نمود و نجات یافت. (خصال، ج ٢، ص ١٥٨)
٢٧ـ «مولی امیر المؤمنین (علیه السلام)»:
نماز یک دژ محکم در برابر یورش و حملههای شیطانی است. (میزانالحکمه، ج ٥، ص ٣٦٧)
٢٨ـ «پیامبر گرامی اسلام صلیالله علیه و آله و سلم»:
وضو شیطانی به همراه دارد به نام «وَلَهان». کسانی که هنگام وضو نام خدا را بر زبان جاری نکنند آنها را وسوسه میکند و به وسواسی دچار مینماید. (مستدرک، ج ١، ص ٣٢٣)
٢٩ـ «امام جعفر صادق (علیه السلام)»:
هنگامی که بنده به سجده میرود و آن را طولانی میکند ابلیس فریاد سر میزند: ای وای بر من! او اطاعت کرد و من عصیان نمودم، او سجده کرد و من اِبا نمودم. (بحار، ج ٦٣، ص ٢٢١)
٣٠ـ «امام جعفر صادق (علیه السلام)»:
حضرت عزرائیل(ع) هنگام جان گرفتن آدمی، شیطان را از کسی که محافظ بر اوقات نماز باشد دفع میکند. و شهادتین «أن لا اله الّا الله و أن محمداً رسول الله صلی الله علیه و آله» را به وی تلقین مینماید. (وسائل، ج ٣، ص ١٩)
٣١ـ «امام رضا (علیه السلام)»:
نام (اصلی) ابلیس «حارث» بود، زمانی که (سرکشی کرد و) از رحمت الهی مأیوس و ناامید شد به اسم «ابلیس» (مأیوس از رحمت خدا) نامیده گردید. (بحار، ج ٦٣، ص ٢٤٢ ـ ٢٤١)
٣٢ـ امام موسی بن جعفر (علیه السلام)»:
گناهان صغیره و کوچک از نیرنگهای ابلیس است، او آنها را در نظر شما حقیر و کوچک جلوه میدهد تا رفته رفته روی هم انباشته و بسیار شوند و در نهایت شما را در غرقاب خود به هلاکت برساند. (تحفالعقول، ص ٤١٣)
٣٣ـ «امام محمد باقر (علیه السلام)»:
ابلیس، شیاطین خود را بر افراد در حال احتضار میگمارد تا آنها را (در لحظات آخر) در دینشان به شک و شبهه بیندازند. شما در آن هنگام شهادتین را به آنها تلقین نمائید. (سفینه، ج ١، ص ٩٩)
٣٤ـ «امام رضا (علیه السلام)»:
در روز اول ماه مبارک رمضان شیطانهای یاغی و سرکش در غُل و زنجیر میشوند. (بحار، ج ٦٣، ص ٢٠٥)
٣٥ـ «پیامبر گرامی اسلام صلیالله علیه و آله و سلم»:
شیطان، سر سختترین دستیاران خود را جهت اغوای کسانی میفرستد که با مال و دارائی خود کارهای خیر انجام میدهند. (نهجالفصاحة، ج ١، ص ١١٤)
٣٦ـ «امام جعفر صادق (علیه السلام)»:
شیطان جهت گمراهی بنیآدم، برای هر کاری یک نقشه و حیله دارد. وقتی دستش از هر جهت کوتاه شد (در آخرین حربه) کنار مال و دارائیش سنگر میگیرد و او را کاملاً در قبضة خود درمیاورد! (پول و مال آخرین سنگر و امید اغوای شیطان است. تو کاملاً برحذر باش) (بحار، ج ٦٣، ص ٢٦٠)
٣٧ـ «پیامبر گرامی اسلام صلیالله علیه و آله و سلم»:
شیاطین در صبحگاهان، با علمهای (اغوای) خود به بازارها و محل کسب و درآمد میروند، با اولین نفر بدانجا وارد و با آخرین نفر از آنجا خارج میشوند. (نهجالفصاحه، ج ١، ص ١٢٧)
٣٨ـ «امام محمد باقر (علیه السلام)»:
ابلیس ملعون و مطرود خدا هنگام غروب و طلوع آفتاب لشکریان خود را به (سوی بنیآدم) گسیل میدارد. شما در این دو وقت زیاد در ذکر و به یاد خدای متعال باشید. (سفینه، ج ١، ص ٩٩)
٣٩ـ «امام جعفر صادق (علیه السلام)»:
ابلیس در سخنان خود با نوح پیامبر علیهالسلا میگوید: ما هر گاه آدمیزاد را بخیل و تنگنظر، یا حریص و آزمند، یا حسود، یا متمرّد و سرکش و یا در کارها عجول و بیتاب ببینیم او را مانند یک توپ (بازی) به سرعت میقاپیم و (کاملاً) در اختیار خود میگیریم! (بحار، ج ٦٣، ص ٢٥٠)
٤٠ـ «پیامبر گرامی اسلام صلیالله علیه و آله و سلم»:
در منزل خود، مرغ و ماکیان زیاد نگهدارید تا به جای اطفال شما مورد آزار و تعرّض شیاطین قرار بگیرند. (بحار، ج ٦٣، ص ٢٠٦)